15 Feb

Osebol | 15 februari

Augustrpisade Osebol på vårturné! 
För tre veckor sedan prisades Marit Kaplas Osebol på Augustgalan som Årets skönlitterära bok. Nu förlängs föreställningen som bygger på boken med en vårturné.
”Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by”–Augustprisets motivering till priset för Årets skönlitterära bok.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad,personlig och levande gestaltning av svensk–och global–nutidshistoria. De specifika livsödena blir till enallmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid. Osebol släpptes i april och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den ”en fantastisk bok, full av liv och dikt” och Expressens recensent skrev ”jag är smått skakad över hur bra detta är”. Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of OurLives. Han betraktas allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”. I Osebol–en föreställning om en by möter Kaplas text Hederos musik i ett unikt scenkonstverk som underhösten turnerade runt om i Sverige. Efter Augustpriset är det nu klart att föreställningen förlängs in i 2020. Premiär blir på hemmaplan i Värmland när Marit Kapla bjuder lokalbefolkningen på konsert i Norra ny Kyrka i Stöllet.

15 februari ser du dem i Göteborg, Stora Teatern!
Insläpp: 18.00
Konsertstart: 19.00 

15 Februari 2020

18:00

Stora Teatern

250 kr + service


Biljetter

© 2014 Frihamnen Event. Design av Chris