27 Nov

Osebol – En föreställning om en by med Marit Kapla & Martin Hederos på turné

Marit Kaplas kritikerrosade bok Osebol skildrar samtiden med avstamp i en liten bys livsöden. Till texten har Martin Hederos skrivit musik som tillsammans nu blir en föreställning på turné i höst.

Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. När maskinerna tog över i skogsbruket försvann många jobb. Idag har affären lagt ner, slalombacken är igenväxt och bron över älven är stängd för biltrafik. Samtidigt flyttar människor hit från när och fjärran och en ny generation växer upp.

Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 91 som bor kvar. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Inte helt obesläktad den metod vitryske nobelprisvinnaren Svetlana Aleksijevitjs bygger sina böcker på. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.

Osebol släpptes i april och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den ”en fantastisk bok, full av liv och dikt” och Expressens skrev i sin recension ”jag är smått skakad över hur bra detta är”.
Mycket av bokens storhet ligger i Kaplas förmåga att göra sitt urval av berättelser och citat till ett poetiskt flöde, att skapa en inbyggd rytm och musikalitet i texten. Det faller sig alltså logiskt att tonsätta den, eller skapa musik med texten som utgångspunkt. Det är nämligen precis vad Martin Hederos gjort.

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en Värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt framgångsrika The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas idag allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

I Osebol – En Föreställning Om En By möts Kaplas text med Hederos musik för ett unikt scenkonstverk. Det uruppfördes i augusti på Storsjöyran i Östersund. Efter lyriska lovord från såväl publik som kritiker är det nu klart att föreställningen ger sig ut på en landsomfattande höstturné.

Röster om föreställningen:

”Det är ett fantastiskt uruppförande vi får bevittna inne i Storsjöteaterns mörker, allt medan Pussy Riot uppträder i salongen bredvid och Miriam Bryant sprutar konfetti över hela torget utanför”
– Svenska Dagbladet

”Det är vackert och nära. En unik, opretentiös kärleksförklaring till glesbygden och dess röster. Som att stå utanför ett öppet fönster en varm sommarkväll och lyssna till ett stycke samtidshistoria”
– Länstidningen

27 November 2019

20:00

Nefertiti

220:-


Biljetter

© 2014 Frihamnen Event. Design av Chris